Mensen veranderen.

Organisaties veranderen. De maatschappij verandert. Dus ook het sociaal domein en de zorg veranderen. Door deze constante verandering op allerlei niveaus botsen belangen en verlangens dagelijks met elkaar. Gekscherend noemen we verandering inmiddels ‘de enige constante’. In de praktijk ervaren we het echter vaak als lastig, moeilijk of onnodig. Zie dan maar eens met veranderingen om te gaan op een prettige, respectvolle en constructieve manier.

Hoe de mens, de maatschappij en de politiek samenhangen en elkaar beïnvloeden, dat boeit mij in al zijn complexiteit.

Gelukkig kun je in die complexe wereld vol verandering wel degelijk zelf koers bepalen en voor impact zorgen. Zelfs op een eenvoudige manier die energie geeft en mensen enthousiasmeer. Omdat er veel is wat ons verbindt.

Complexe vragen aanpakken begint met leiderschap nemen, verbinding maken met het onderwerp en alle betrokkenen. Dat lukt als je iedereen vanaf het begin betrekt in een zorgvuldig georganiseerd proces. Ontmoet elkaar. Creëer de gelegenheid om te verkennen wat hen onderling bindt en ze verbinden zich ook automatisch met elkaar. Geef vertrouwen en de ruimte om zelf verantwoordelijkheid te nemen om bij te dragen en de motivatie is optimaal.

Zet de ramen open